Home / gezondheidsmanagement

gezondheidsmanagement

Een kwart miljoen mensen zijn per jaar ziek als gevolg van stress. Stress heeft een negatieve invloed op de gezondheid. Het kan leiden tot psychische klachten zoals overspannenheid en depressie, hart- en vaatziekten, infectieziekten, rugklachten en maag- en darmziekten. Stress op het werk kost dus veel geld.

Gezondheidsmanagement kan een nieuwe impuls geven aan het gezondheidsbeleid en de vitaliteit van de organisatie. Individuele vitaliteit van medewerkers kan verbeterd worden met mindfulnesstechnieken zoals een adempauze tussen werkzaamheden door, of een bewuste wandeling tijdens de lunch. Structurele inbedding van dit soort activiteiten kan bijdragen aan gezonde, vitale en tevreden werknemers die langdurig inzetbaar zijn.

Tegelijkertijd draait het bij gezondheidsmanagement niet alleen om individuele vitaliteit. Ook is de vraag hoe de werkomgeving kan worden aangepast zodat vitaliteit en gezondheid als belangrijke waarden worden erkend. Accepteren collega’s het als iemand een korte pauze inlast?

Samen met mijn collega’s Tamara Raaijmakers en Paul Baart bied ik advies over gezondheidsmanagement. Of het nu gaat om leefstijlverandering – stoppen met roken, anders eten of meer bewegen – of om het bevorderen van bevlogenheid, ontspanning of herstelvermogen, de basis wordt gevormd door aandacht.

Incompany training mindful vitaal

De incompany training  Mindful Vitaal is  een intensieve toegepaste mindfulness training waarin werknemers oefenen om bewust tussen de bedrijven door pauzes in te lassen om scherp en alert te blijven. Het gaat in deze bewuste ‘adempauzes’ om het richten van aandacht en concentratie op de  innerlijke wereld in het hier en nu.

De basis van de training bestaat uit de klassieke elementen van de mindfulnesstraining, zoals bodyscan, meditatie en met aandacht bewegen. De training duurt maximaal acht weken. Naast een wekelijkse groepsbijeenkomst – in of na werktijd – oefenen deelnemers zelf dagelijks twintig minuten.

Al na een paar bijeenkomsten ervaren deelnemers  effect: zo herkennen ze eerder ingesleten patronen en valkuilen, ervaren zij meer fitheid en zijn ze tevredener. Ook vermindert zelfkritiek en is er sprake van soepelere communicatie tussen collega’s.

De training Mindful Vitaal heeft duurzaam effect op zelfzorg, werkbeleving en concentratie van de deelnemers.  De training kan worden aangepast aan de specifieke bedrijfscultuur of wensen. Individuele coaching of email ondersteuning naast de training is optioneel.

Twijfelt u nog om een afspraak te maken?  Wilt u meer zien over mijn werkwijze?  Via deze link kunt u mijn boek ‘Adempauze’ bestellen
Meer informatie? Bel 06 23242364 of mail info@mindfulwerken.nl

Top